NatragPrintDodaj u favorites
Vaša pitanja

20.1.2009.. Ne voli meso

Pitanje: Počela sam se hraniti po Zoni. Moj je problem što ne volim jesti puno mesa: dva puta na tjedan meso za ručak, dva puta ribu. Što u druge dane? Sada uzimam mnogo mliječnih proizvoda. Je li to u redu? Problem su mi i međuobroci, npr. jogurt bez svježeg voća. Imam 33% masne mase. Izračunala sam da mi treba 8 blokova bjelančevina na dan. Hvala vam na odgovoru i ljep pozdrav! N.

Odgovor: Poštovana gđo N., Kao prvo, odrasla žena treba uzimati 75 grama proteina na dan, a to znači 11 blokova (po jelovniku za tipičnu ženu). Dovoljno proteina štiti žene od osteoporoze, rane menopauze i infarkta u postmenopauzi. Najkvalitetniji izvori proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline) jesu pureća i pileća prsa, riba, mliječni proizvodi sa smanjenom masnoćom i bjelanci jajeta. Svoj jelovnik možete obogatiti omletima od bjelanjaka s povrćem. Za promjenu povremeno možete uzeti tofu i seitan kao izvor proteina. Za međuobrok svježe voće kombinirajte sa svježim sirom, a jogurt je sam za sebe kompletna namirnica.

 

2.11.2008.. Osteoporoza

Pitanje: Kako zona djeluje na osteoporozu? Nikola

Odgovor: Kost se stalno pregrađuje. U zdravoj je kosti uravnotežena aktivnost osteoklasta i osteoblasta - stanica koje razgrađuju, odnosno izgrađuju koštanu masu. Tiha upala povećava aktivnost osteoklasta i tako smanjuje gustoću kosti. Zato se osteoporoza ne može spriječiti samo uzimanjem kalcija, Potrebno je smanjiti upalu, što se postiže prehranom u zoni (koja je u biti protuupalna dijeta) uz redovitu, umjerenu tjelesnu aktivnost i uzimanje omega 3, čime se smanuje, tj. normalizira aktivnost razgrađivača - osteoklasta. Prehrana u zoni također je bogata kalcijem iz mliječnih proizvoda, iz kojih ga tijelo mnogo bolje iskorištava nego iz tableta.

 

26.1.2008.. Zona i celijakija

Pitanje: Poštovana, htjela bih preći na prehranu u zoni ali bolujem od celijakije pa mi dosta namirnica što zona jako preporučuje zabranjeno (zob, pšenica, sve prerađevine od brašna). Što mi savjetujete? Unaprijed hvala, S. K.

Odgovor: Zona se temelji na činjenici da metabolizam većine ljudi nije prilagođen žitaricama. Naše gensko naslijeđe staro je više od 100 000 godina, dok su žitarice uvedene u prehranu prije manje od 10 000 godina. Zona NE preporučuje žitarice, naprotiv: ograničava upotrebu žitarica i njihovih prerađevina na najviše 25% ukupnih kalorija iz ugljikohidrata. Jedina žitarica koja se nalazi na popisu povoljnih ugljikohidrata jest zob, koja sadrži nama potrebne male doze GLA, a treba ju uzimati 2 do 3 puta na tjedan. Stoga je zonska prehrana idealna za bolesnike od glutenske enteropatije, kojima su zabranjene pšenica, raž i jecam, a vecina odraslih pacijenata podnosi do jedne šalice kuhanih zobenih pahuljica na dan. Ukoliko vaš liječnik smatra da ne smijete uzimati zob niti u malim kolicinama, GLA biste trebali uzeti u obliku kapsula, ali ne više od 1 kapsule svakih 8 do 14 dana. Prehranom u zoni s obiljem svježeg povrća, voća, bijelog mesa, ribe i mliječnih proizvoda, kao i preporučenim načinom pripreme hrane s maslinovim uljem (kuhanje, kuhanje na pari, pećenje, dušenje), izbjeći cete takoder skrivene izvore glutena, koji se nalaze u mnogim gotovim ili polugotovim jelima. U malim kolicinama kao prilog možete koristiti rižu, kukuruz, heljdu i proso koji ne sadrže gluten, a umake možete zgušnjavati škrobom umjesto brašnom. Osim prehrane, jednako važni elementi života u zoni su i umjereno vježbanje i omega 3.

 

23.1.2008.. Skrivena masnoća

Pitanje: U knjizi "Hrvatska kuharica u zoni" u popisu namirnica koje sadrže proteine (meso, riba) navedena je količina tih namirnica koja sadrži jedan blok proteina (7 grama). Međutim, te namirnice u pravilu sadrže i masnoće, a nema podataka o blokovima masnoća. Neke namirnicama na 1 blok proteina sadrže i više od 1,5 grama masnoće. Na primjer: 38 grama skuše sadrži 1 blok proteina i 3,8 grama masnoće.

Odgovor: Tri grama, a ne 1,5 g masnoće jedanako je jednom bloku. Budući da malomasne proteinske namirnice sadrže približno 1,5 g masnoće na 7 grama proteina (tzv.skrivene masnoće), obrocima se kao jedan blok dodaje samo 1,5 grama masnoće. Masnoće su hormonalno neutralne i ne trebamo ih se bojati, pogotovo ne masnoća iz ribe, koje pogoduju zdravlju. Ukoliko izvor proteina uopće ne sadrži masnoću, treba je dodati 3 grama za svaki blok. Pročitajte i odgovor od 2.10.2003.

 

30.7.2006.. Laneno ulje i omega 3

Pitanje: Zanima me zašto kad govorite o dodatku omega 3 masnih kiselina ne spominjete lan i laneno ulje kao odličan izvor omega 3? Hvala.

Odgovor: Eikosanoidi se sintetiziraju iz dugolačanih esencijalnih masnih kiselina. Riblje je ulje direktni izvor dugolančanih omega 3 (EPA i DHA). Laneno ulje sadrži kratkolančane omega 3 masne kiseline (ALA), koje najprije treba produljiti. Kapacitet produljenja masnih kiselina u našem tijelu jest ograničen (dodatno ga smanjuje prehrana bogata omega 6 masnim kiselinama, transmasne kiseline, alkohol, neke bolesti i manjak B3, B6 i C vitamina, te cinka i magnezija). Računa se da se svega 15% ALA konvertira u EPA, dok se u DHA uopće ne može konvertirati. Stoga laneno ulje ne može zamijeniti riblje ulje.

 

26.9.2005.. Zona je utemeljena na znanosti

Pitanje: Zanima me koliko postoji knjiga vezanih uz život u zoni i jesu li informacije u njima možda zastarjele? Pročitala sam da su neke stvari u knjizi dr. Searsa prepravljene (dnevni broj blokova za žene). J.

Odgovor: Do sada su na hrvatski prevedene tri Searsove knjige: Život u zoni, Bez starenja u zoni i Omega RX u zoni. Algoritam je također objavio moje dvije knjige: Hrvatska kuharica u zoni i Zaposleni u zoni. U Algoritmovim knjižarama i na internet adresi www.algoritam.hr, osim ovih knjiga, možete nabaviti i najnoviju, još neprevedenu Searsovu knjigu, The Anti-inflammation Zone.
Temeljni principi zone koje je Sears postavio prije 20 godina nisu se mijenjali. To su:
1. omjer kalorija 40:30:30 i ravnomjeran unos hrane kroz cijeli dan
2. promjena izbora masnoća
3. umjerena tjelesna aktivnost i
4. dodavanje omega 3.
Budući da je zona utemeljena na znanosti, promjene su posljedica znanstvenih otkrića u posljednjih 20 godina. Kao prvo, ustanovljeno je da dovoljno proteina štiti žene od osteoporoze i infarkta. Zato se kao dnevni minimum za žene preporučuje 75 grama proteina, a manje smiju uzimati samo žene vrlo sitnog rasta i male aktivnosti. Drugo, doza omega 3 za održavanje zdravlja povećana je na 2500 mg, jer do unatrag 3 godine na tržištu nije bilo farmaceutski pročišćenog ribljeg ulja iz kojeg se jedino smiju uzimati tolike doze. Drugih promjena ni odstupanja od "izvorne zone“ u novijim Searsovim knjigama nema. I dalje ostaje kao nepobitna činjenica da je život u zoni preventivni zdravstveni program, a ne "dijeta za mršavljenje", iako se takvim načinom života suvišno masno tkivo gubi trajno i na zdrav način.

 

20.9.2005.. Ulcerozni kolitis

Pitanje: Prije nekoliko mjeseci dijagnosticiran mi je ulcerozni kolitis. Može li mi dijeta u zoni pomoći i kako? Meri

Odgovor: Ulcerozni kolitis je kronična upala nepoznate etiologije. Kod kroničnih upalnih bolesti treba djelovati na dva plana.
Prvo: treba uzimati omega 3 esencijalne masne kiseline, čime se stimulira proizvodnja protuupalnih eikosanoida, a smanjuje proizvodnja proupalnih eikosanoida.
Drugo: treba kontrolirati stimulaciju inzulina (koji u suvišku djeluje proupalno) omjerom kalorija iz ugljikohidrata, proteina i masnoća 40:30:30%. Kod ugljikohidrata nije dovoljno voditi računa samo o glikemijskom indeksu, nego i o glikemijskom opterećenju. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom i niskim glikemijskim opterećenjem su povrće i voće. Prva dva tjedna treba eliminirati vlakna, odnosno uzimati sokove od povrća i voća. Također treba izbjegavati laktozu, odnosno uzimati fermentirane mliječne proizvode (jogurt i sl.) i svježi kravlji sir. Kad se smiri upala, što ćete prepoznati po nestanku bolova, postupno možete povećavati količinu hrane s vlaknima.

 

27.4.2005.. Zona, kalorije i bazalni metabolizam

Pitanje: Molio bih Vas za savjet, odnosno razjašnjavanje nekih stvari oko same zone. Naime, težak sam 85 kg, visok 181, postotak masnoće mi je 17,5%. Izračunom sam dobio dnevne potrebe makronutrijenata (17b) i ukupnu dnevnu energetsku vrijednost hrane oko 1800Kcal. Cilj mi je smanjenje masnog tkiva, ali ne na račun mišićne mase. Budući da se svakodnevno aktivno bavim sportom (cca. 10-12h tjedno), zanima me je li to premalo kalorija na dan budući da mi je samo za bazalni metabolizam potrebno oko 1600kcal? Puno pozdrava i hvala na pomoći! Siniša.

Odgovor: S obzirom na Vaš stupanj aktivnosti trebaju vam 22 bloka. To je oko 2200 kalorija, i dalje znatno manje od uobičajenih preporuka. Međutim, metabolizam u zoni mnogo je efikasniji u proizvodnji energije, jer za razliku od metabolizma baziranog na šećeru, koristi "visokooktansko" gorivo tj. kombinaciju šećera i masnoća. Iz manje kalorija proizvede se više molekula ATP-a (adenozin tri fosfat je izvor energije - krajnji rezultat metabolizma). Unosom adekvatne količine proteina, uz kontroliranje inzulina zonskom prehranom, mišićna masa će rasti, a masna masa padati. Ako se masna masa smanji ispod željenog postotka (niste naveli kojim se sportom bavite), podvostručite količinu mononezasićenih masnoća u obrocima. Sportašima se zbog konstantnih mikroozljeda posebno preporučuju omega 3, te manje doze GLA (npr. zobena kaša).

 

25.4.2005.. Koliko proteina za bodybuildera?

Pitanje: Rekreativno se bavom bodybuildingom, treniram četiri puta na tjedan. Uzimam 6 obroka na dan, a u svakom obroku minimalno 30 grama proteina. Nakon treninga obično popijem shake od 50g whey-proteina i 60-80g glukoze. Želio bih smanjiti postotak masne mase i povećati mišićnu masu. Želio bih prijeći na zonu, ali mi neke stvari nisu jasne. Po uputama iz knjige dr. Searsa izračunao sam da mi treba manje proteina (160 grama na dan). Bojim se da ću izgubiti na mišićnoj masi. Trebam li se odreći shakea poslije treninga? Bi li četiri takva inzulinska šoka na tjedan loše utjecala na zonu? Miro.

Odgovor: Potrebu za proteinima određuje mišićna masa i stupanj aktivnosti. Budući da se višak aminokiselina ne može deponirati, sve aminokisleine koje se ne ugrade u mišićna i potporna tkiva, enzime, antitijela, neurotransmitere i hormone, prerađuju se u mast i pohranjuju u masne stanice. Shake s previše kalorija nakon treninga blokirat će djelovanje hormona rasta i testosterona na obnovu i povećanje mišićne mase. U knjizi “Zaposleni u zoni” možete pročitati detaljni opis djelovanja hrane na hormone i raspored obroka i međuobroka uz trening.

 

23.4.2005.. Sušeno voće, glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje

Pitanje: Na nekom sajtu za dijabetes vidio sam da je glikemijski indeks suhih marelica 32. Budući da 100g sadrži 41,5 g ugljikohidrata, 21,7 g suhe marelice odgovarao bi jednom bloku ugljikohidrata. Mogu li se suhe marelica smatrati povoljnim uglikohidratima?

Odgovor: Aktuelne dijabetičke dijete temelje se na glikemijskom indeksu, dok se zona temelji na glikemijskom opterećenju. Glikemijski je indeks mjera brzine ulaska šećera u krv. Važnije je glikemijsko opterećenje, jer je ono mjera stimulacije sekrecije inzulina. Detaljnije o tom pitanju pročitajte u knjizi "Zaposleni u zoni". Sušeno voće spada u manje vrijedne ugljikohidrate. Suhe marelice naći ćete u knjizi "Hrvatska kuharica u zoni" na popisu manje povoljnih ugljikohidrata, čiji unos ne bi trebao prelaziti 25% od ukupnih ugljikohidrata.

 

13.1.2005.. Narudžbe knjiga iz inozemstva

Pitanje: Molim Vas možete li mi reći kako u Sarajevu mogu kupiti knjige doktorice Vanje Grbac-Gredelj?

Odgovor: Knjige "Hrvatska kuharica u zoni" i "Zaposleni u zoni" možete naručiti iz Hrvatske i iz inozemstva putem interneta na adresi Sveznadar.com .

 

12.1.2005.. Rad noću i raspored obroka

Pitanje: Moj dan započinje oko 13 do 14 h, a zavrsava oko 5 ili 7, a ponekad i kasnije ujutro. I kad ne radim, nerijetko odlazim na spavanje oko 3 do 5 ujutro, tako da moj sljedeći dan počinje (kako kad) oko 12 h. Budući da već oko 1 h u noći polako privodim svoj dan kraju, ne odgovara mi da onda oko 22 h tek večeram, jer se usput borim i sa suvišnim kilogramima. Moje pitanje je kako da onda organiziram raspored obroka prema svom bioritmu koji je takav kakav je i uz velike napore ne uspijevam ga promijeniti. Kako rasporediti obroke, ako dan pocinje u 12 h, a da zadnji obrok ne bude prekasno? Puno vam hvala na pomoci i velika vam hvala za zonu! Maša

Odgovor: Raspored obroka kod rada u smjenama opisan je u knjizi "Zaposleni u zoni" (str. 59-64). Vaš "dan" počinje buđenjem, bez obzira na to koliko je sati. Tada trebate uzeti prvi obrok (najkasnije u roku od jednog sata nakon buđenja). Dalje biste trebali jesti svakih 5 sati, odnosno, ako nakon 5 sati uzmete međuobrok od jednog bloka, sljedeći obrok ćete uzeti dva sata poslije međuobroka. Ukupnu količinu hrane možete podijeliti i u više manjih obroka. Posljednji obrok ("večera") neka bude barem 4 do 5 sati prije spavanja, ali pola sata prije spavanja trebate uzeti zadnji međuobrok od jednog bloka. Spavajte u dobro zamračenoj sobi.

 

5.11.2004.. Gubi li se mišićna masa mršavljenjem u zoni?

Pitanje: Već se dvanaest godina bavim body buildingom i jako me se dojmila koncepcija zone pa sam ju počeo i primjenjivati. Izracunao sam da mi je potrebno 22 bloka dnevno (visok sam 190cm,tezak 99kg). Tijekom godina uzimao sam visokoproteinske shakeove sto je rezultiralo nakupljanjem masnog tkiva (22% masne mase). Sada bih htio izubiti višak masnog tkiva, no ne i na štetu teško stečene muskulature. Tjedno treniram 7h. Htio bih cuti Vase misljenje: jesam li na dobrom putu?

Odgovor: Zona je idealna za sportaše, jer osigurava točnu količinu proteina potrebnu za održavanje mišićne mase, a anaerobna aktivnost povećava mišićnu masu. Masna masa se ne gubi zbog pothranjivanja, nego zbog regulacije hormona prehranom u zoni. Naime, iako su ugljikohidrati glavni stimulator lučenja inzulina (hormona odgovornog za skladištenje masti), višak proteina također stimulira inzulin. Dakle, ne bismo trebali uzimati ni premalo, ali ni previše proteina. Kad postignete željeni postotak masne mase trebat ćete podvostručiti blokove masnoća. Osim omjera makronutrijenata u obrocima, važno je i vrijeme i veličina obroka u odnosu na trening. Više o tome možete pročitati u knjizi "Zaposleni u zoni".

 

10.10.2004.. Opstipacija

Pitanje: U zoni sam vec dvije sedmice i zaista se odlično osjećam. Medjutim, od kad sam u zoni imam problema sa stolicom. Imam zatvor. Je li to zbog promjene prehrane? Molim savjet.

Odgovor: Zatvor stolice u prvim tjednima zone posljedica je ranije prehrane bogate arahidonskom kiselinom. Topljenjem masnih naslaga oko trbuha u krvi raste koncentracija arahidonske kiseline. Osim opstipacije, moguće su i glavobolje i bolovi uzglobovima. To su prolazne pojave koje se mogu prevenirati omega 3 kapsulama, uzimanjem dvije litre vode, te izbjegavanje nepovoljnih ugljikohidrata.

 

6.10.2004.. Kada ću početi mršaviti?

Pitanje: U zoni sam dva mjeseca. Riješila sam dugogodišnji problem oticanja zglobova i zadržavanja tekućine u tijelu, rješila se hipertenzije međutim ne gubim ništa na tjelesnoj težini, a imam 20-tak kilograma viška. Bavim se umjerenom tjelovježbom. Zanima me hoće li i kada će doći do gubitka tih suvišnih kilograma? Prehrana u zoni mi izuzetno dobro odgovara, imam više kondicije i izdržljivosti, ne umaram se kao prije i svakako ću s njom nastaviti. Neda

Odgovor: Najraniji učinak zone, već nakon nekoliko dana, jest smanjenje hiperinzulinemije, što se očituje gubitkom edema i normalizacijom tlaka. Gubitak masnog tkiva započinje otprilike nakon dva tjedna. Izračunajte postotak masne mase, odnosno pratite opseg oko trbuha, jer će vam to preciznije nego vaga pokazati gubitak masnog tkiva. Naime, istovremeno se povećava mišićna masa - tijelo postaje vitkije i teže. Nakon vegetarijanske ili dijete s premalo kalorija (gladovanja), vidljivo mršavljenje obično nastupa nakon šest mjeseci. Bitno je da ste već sada zdraviji i da se bolje osjećate.

 

23.9.2004.. Proteini u zoni

Pitanje: Od jedne sam doktorice čula da je potrebno napraviti pauzu nakon dva mjeseca prehrane u zoni, jer da je zona blaga hiperproteinska dijeta, pa može doći do oštećnja bubrega. Što mi savjetujete?

Odgovor: Pogledate li grafikon "Usporedba dijeta" na ovom site-u, na kojemu je jasno prikazano da zona nije hiperproteinska dijeta, ne oštećuje bubrege, te stoga ne treba raditi bilo kakve pauze. Naprotiv, zona smanjuje proteinuriju i pomaže kod početnog oštećenja bubrega.

 

20.9.2004.. Previše hrane

Pitanje: U mnogim obrocima postoji količina namirnica koju ja ne mogu pojesti. Treba li sve pojesti ili se može nešto ostaviti na tanjuru?

Odgovor: Volumen hrane možete smanjiti tako, da dio ugljikohidrata zamijenite kuhanom zobi kao dodatka juhi i miješanim salatama, ili crnog i crvenog graha salati. Također možete podijeliti hranu u više manjih obroka, koje možete uzimati svaka 2 do 4 sata. .

 

19.9.2004.. Moram li jesti pet puta na dan?

Pitanje: Voljela bih ući u zonu, ali zbog obveza jednostavno ne stignem jesti pet puta dnevno - ponekad ne stignem pojesti ništa sve do navečer kad dođem kući. Studentica sam, 21 mi je godina, imam 15-ak kilograma viška, a nakon milijun isprobanih dijeta, zona mi se čini savršenim načinom prehrane! Pročitala sam knjigu dr. Searsa i po njegovim izračunima trebala bih pojesti 7 blokova dnevno. Na ovoj sam stranici pročitala da je bez obzira na težinu prosječnoj ženi potrebno 11 blokova, pa me zanima da li je zaista nužno jesti pet puta dnevno i može li se smanjiti broj blokova, te se time ujedno ubrzati sagorijevanje masnih naslaga na tijelu? Da li sa manjim brojem blokova i s manje od pet obroka dnevno uopće možemo ostati u zoni ili smo izvan nje? Hvala!

Odgovor: Idealno bi bilo cijeli dan jesti malo po malo da hranjive tvari unosimo kontinuirano poput intravenozne infuzije. Tri obroka i dva međuobroka na dan kompromis su za zaposlene ljude, koji veći dio dana provode izvan kuće. Drastičnim smanjivanjem kalorija (količine hrane ispod 11 blokova) usporava se metabolizam i trošenje masnih zaliha, a nebalansiranim obrocima s previše ugljikohidrata povisuje se razina inzulina, koji "zaključa" masne stanice i onemogući mršavljenje. Zato se gladovanjem ne može trajno smršaviti. U knjizi "Zaposleni u zoni" naći ćete razne varijante rasporeda obroka i ideje za male obroke izvan kuće. Navečer znate gdje i kada ćete sutradan imati predavanja. Isto tako bi trebali planirati gdje i što ćete sutra jesti. Kod kuće uzmite dobar doručak, nosite sa sobom sira i voća ili jogurta, koje možete uzimati u više navrata tijekom dana, a na kraju kod kuće večerajte. Ne zaboravite mali obrok prije spavanja i bit ćete u zoni.

 

3.9.2004.. Žitarice i škrobne namirnice u zoni

Pitanje: Postoji li mogućnost da se uskladim makrobiotičku prehranu sa prehranom u zoni, tako da mi ugljikohodrate predstavljaju smeđa riža, ječam, proso, leća, slanutak? Mogu li umjesto mlijeka koristiti sojino mlijeko? Gdje spadaju alge koje se često koriste u makrobiotici? Sofia

Odgovor: Temelj prehrane u zoni jesu malomasnii proteini, ugljikohidrati malog glikemijskog opterećenja i mononezasićene masnoće. Budući da su žitarice i grahorice ugljikohidrati velikog glikemijskog opterećenja, ne treba ih unositi više od 25% ukupnih kalorija iz ugljikohidrata. Sojino mlijeko možete uzimati umjesto mlijeka. Alge su po strukturi slične povrću.

 

17.8.2004.. Jesti navečer?

Pitanje: Zanima me je li neophodno potreban onaj zadnji obrok prije spavanja? S kim god razgovaram o gubitku težine svi se slažu u tome da treba izbjegavati kasnu večeru tj. ono poznato: ne jedi iza 18h! Pokušavam se držati plana zone ali se bojim onih obroka iza 18h, tako da na kraju završavam s najviše 6-7 blokova na dan (jedem jedino doručak i ručak, te eventualno jedan međuobrok). Unaprijed zahvaljujem, Andreja

Odgovor: Poštovana Andreja, Ne preskačite obroke i nemojte uzimati manje od 11 blokova, jer time ugrožavate zdravlje, osobito imunitet, hormone i koštani sustav. Prehrana u zoni jest poput intravenozne infuzije, hrana je ravnomjerno raspoređena koz 24 sata. Nikad ne smijete biti više od 5 sati bez jela, s iznimkom noći zbog spavanja. Istina je da se prije spavanja ne smije obilno jesti, zato u zoni rano večeramo. Međuobrok prije spavanja priprema je tijela za optimalnu aktivnost hormona rasta, koji tijekom noći obnavlja organizam i popravlja dnevna oštećenja. Opširnije o važnosti rasporeda obroka i djelovanje hrane na hormone pročitajte u knjizi "Zaposleni u zoni".

 

3.6.2004.. Bolovi u zglobovima i arahidonska kiselina

Pitanje: Već više od mjesec dana sam "na zoni" i konačno sam počela skidati kilograme nakupljene u dvije uzastopne trudnoće. Posljednja 3 tjedna osjećam bolove u zglobovima prstiju i u zglobu desne šake. Kako sam jučer na internetu (htnet) pročitala da visokoproteinska prehrana može uzrokovati bolove u zglobovima (citat: "No, dugoročni učinci takve prehrane još nisu do kraja istraženi, upozoravaju nutricionisti. To znači da se ne može isključiti mogućnost da visokoproteinska prehrana negativno utječe na bubrege ili čak uzrokuje kronične bolesti zglobova i kosti.") Molim Vas za objašnjenje eventualne povezanosti zonske prehrane i procesa u organizmu koji bi mogli uzrokovati ovakve bolove. Unaprijed zahvaljujem Sanja iz Zagreba

Odgovor: Poštovana Sanja, bolovi u zglobovima nisu nastali zbog prehrane po zoni, nego su posljedica ranije prehrane. Naime, abdominalno masno tkivo koje ste “nakupili” u trudnoći, bogato je arahidonskom kiselinom. Kako je sada došlo do otapanja tog suvišnog masnog tkiva, oslobađaju se velike količine arahidonske kiseline, koja je sirovina za sintezu “loših”, proupalnih eikosanoida. Trebate uzimati i omega 3 esencijalne masne kiseline, kako biste poboljšali omjer “dobrih” i “loših” eikosanoida. Točno je da visokoproteinske dijete opterećuju bubrege i uzrokuju giht, ali zona nije visokoproteinska, nego protein-adekvatna dijeta. Zona je nisko kalorična dijeta s 30% kalorija iz proteina, ali apsolutna količina proteina (u gramima) nije veća od one koju preporučuje “piramida zdrave hrane”.

 

23.5.2004.. Koliko blokova trebaju preuhranjeni, a koliko vitki?

Pitanje: Jesam li dobro shvatila? Bez obzira želi li žena smršavjeti ili održavati tjelesnu težinu potrebno joj je 11 blokova (1100 kalorija)? Ana

Odgovor: Zona nije dijeta za mršavljenje, nego način života za modulaciju hormona, prvenstveno inzulina. Ako inzulin održavamo u granicama normale, dostupne su nam zalihe energije u masnim stanicama te tako trošimo i smanjujemo prekomjernu masnu masu tijela. Bez obzira jesmo li vitki ili preuhranjeni, u zoni od prvoga dana hranimo svoje idealno tijelo. Potrebu za proteinima određuje mišićna masa i stupanj aktivnosti. Količina masne mase ne utječe na potrebu za proteinima. Odrasla žena s laganom tjelesnom aktivnošću treba 75 grama proteina na dan. Na svaka tri grama proteina treba 4 grama ugljikohidrata. Izraženo u blokovima to je 11 blokova proteina, 11 blokova ugljikohidrata i 11 blokova masnoće. To je dovoljno i za mršavljenje i za održavanje težine. Tek ako se masna masa smanji ispod 19%, kod sportašica ispod 13%, potrebno je podvostručiti broj blokova mononezasićenih masnoća (maslinova ulja, badema, maslina). Za muškarce je ta granica 12%, za sportaše 7%.

 

29.4.2004.. Koliko blokova za preuhranjenu mamu i dijete?

Pitanje: Molim Vas odgovor na dva pitanja: 1. računajući po tablici iz knjige dr. Searsa, treba mi 9 blokova dnevno. No, na ovom siteu sam upravo pročitala da sve žene trebaju 11 blokova. Da li to znači da i ja, koja želim smanjiti težinu za 5,6 kg trebam jesti isto kao i žena koja već ima idealnu težinu? Trebam li uzimati 9 ili 11 blokova? 2. Moja kći ima 9 godina i predebela je. Koliko blokova je potrebno njoj? Zahvaljujem unaprijed, Diana

Odgovor: Dnevna potreba za proteinima računa se prema mišićnoj masi i stupnju aktivnosti. Odrasla žena treba 75 grama proteina, odnosno 11 blokova hrane na dan. Višak masne mase ne utječe na količinu hrane, budući da u zoni od prvog dana hranimo svoje idealno tijelo. Zona je niskokalorična dijeta, na kojoj se gubi suvišna masna masa, zbog toga što se hormon inzulin održava u granicama normale. Isto vrijedi i za vašu djevojčicu. S obzirom da je dijete u razvoju, treba joj relativno više hrane nego odrasloj osobi jednake mišićne mase. Zbog toga se djeci ne ograničava količina hrane, ali im treba davati redovite obroke s pravilnim omjerom makronutrijenata.

 

7.3.2004.. Zona, Montignac, fit for life ili makrobiotika?

Pitanje: Počela sam proučavati zonu i djeluje mi užasno komplicirano. Više uopće ne znam kako jesti, jer mi se sve izmiješalo - Montignac, fit for life, makrobiotika. Tek sada ništa ne znam. Renea

Odgovor: Draga Renea, zona je način prehrane i vježbanja, koji se temelji na našem genetskom kodu i biokemiji. Hrana nije samo izvor kalorija, nego "lijek" s hormonalnim djelovanjem. Upravo to svojstvo hrane koristimo u zoni, kako bismo poboljšali i očuvali zdravlje. Ne možete miješati razne sustave. Ovi koje ste nabrojili temelje se na glikemijskom indeksu, dok se zona zasniva na glikemijskom opterećenju. Glikemijsko opterećenje je umnožak glikemijskog indeksa i količine šećera kojega unosimo obrokom. Ukoliko vam je metoda blokova komplicirana, pogledajte metodu "odoka" u novoj knjizi "Zaposleni u zoni". Vidjet ćete kako se i bez vaganja možete zdravo hraniti. U istoj knjizi naći ćete objašnjenje pojma glikemijskog opterećenja, kao i jedostavne upute o zdravom vježbanju.

 

22.2.2004.. Je li u zoni potrebna detoksikacija organizma?

Pitanje: Zanima me kakav je stav zone prema "postu", danima kada vrlo malo ili gotovo ništa ne jedemo (ja osobno znala sam preferirati "voćni dan"). Pročitala sam dosta literature u kojoj vaši kolege, liječnici preporučuju jednu takvu vrstu detoksikacije organizma, po mogućnosti čak jednom tjedno. Je li točno da takav post blagotvorno djeluje na mnoge unutarnje organe (jetru, žuč, bubrege), da "odmori" organizam i kakav je stav zone u odnosu na takve teorije?

Odgovor: U zoni nema intoksikacije organizma, pa nikakav post nije potreban. Dapače, bio bi štetan, pogotovo npr. voćni dan - to bi bilo "bombardiranje" tijela samim ugljikohidratima, što je protivno pravilima zone.

 

16.2.2004.. Zona za vegetarijance

Pitanje: Pročitao sam vašu prvu knjigu i ... zona je krasna stvar, ali što da radimo mi brojni vegetarijanci, kada nam se proteini svode praktički samo na tofu? Zar i u drugim grahoricama nema proteina (sigurno ima po neka esencijalna aminokiselina)? Što je s izdancima? Znam da kao liječnik s visoka gledate na vegetarijance, ali mi barem savjetujte gdje da zapocnem s "istraživanjem", ili preporucite neku knjigu, internet adresu. Unaprijed hvala i sretno, Tristan

Odgovor: Poštovani Tristane, ja kao liječnik zbilja ne "gledam s visoka" na vegetarijance, nego kao instruktor zone znam da tradicionalni vegetarijanski izvori proteina, koje ste naveli, sadrže previše ugljikohidrata.
Pitanje je koji je vaš razlog za vegetarijanstvo: religiozni ili uvjerenje da ćete tako biti zdraviji.
Ovo-lakto-vegetarijanci se mogu savršeno hraniti u zoni, a pogotovo ako konzumiraju i ribu. I zona smatra da je crveno meso loš izvor proteina, dok je bijelo meso visoko vrijedna i zdrava namirnica.
Ako ste vegan, tofu vam ne može osigurati dovoljno svih esencijalnih aminokiselina. Preporučujem kombinaciju tofua, dehidriranog sojinog "mesa", seitana, kao i proteinskog praha od soje, te obavezno dodavanje vitamina B 12 (koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla), kako ne biste oboljeli od megaloblastične anemije i neuroloških oštećenja.
Preporučujem vam knjigu B. Searsa "The Soy Zone" s receptima za vegetarijance i site dr. Searsa www.drsears.com.

 

4.2.2004.. Pišite Veroniki

Pitanje: Željela bih čuti komentare nekog tko je poštujući savjete iz knjige doista uspio izgubiti višak kilograma. Veronika

Odgovor: Veronika je mlada mama živahnog dječaka starog deset mjeseci, koji je upravo prohodao i koji zahtijeva mnogo njezinog vremena. Nije još stigla pročitati knjigu Hrvatska kuharica u zoni, a željela bi da joj pišu oni kojima zona pomogla smanjiti suvišnu masnu masu. Pišite joj na adresu: dupin777@yahoo.com.

 

3.2.2004.. Dijabetes 1 u djeteta

Pitanje: Poštovanje, doktorice Gredelj. Vašu knjigu Zaposleni u zoni i Hrvatska kuharica u zoni kupio sam prije mjesec dana. Imam curicu staru 5 godina koja je oboljela od šećerne bolesti tip 1 prije godinu dana. Molim Vas, možete li mi reći gdje mogu kupiti steviu? Podržavam Vas u Vašem daljnjem radu i zahvalan sam Vam što ste nam omogućili da provedemo dan sa smiješkom na licu. Anđelko

Odgovor: Poštovani gospodine Anđelko, duboko me dirnulo Vaše prelijepo pismo. Steviu potražite u ljekarnama i biljnim ljekarnama, a ako je u Vašem mjestu još nema, zamolite svog ljekarnika da je naruči za Vas. Prehranom u zoni svakim obrokom se unosi manje ugljikohidrata, pa je zato potrebna i manja doza inzulina. Kako se može vidjeti, nema zabranjenih namirnica, ali razlikujemo one koje su više ili manje dobre za održavanje hormonalne ravnoteže. Vaša djevojčica bez opasnosti može uživati u obrocima zaslađenim steviom. Umjerena tjelesna aktivnost također pomaže boljoj kontroli šećera u krvi. Dodatak omega 3 esencijalnih masnih kiselina poboljšava imunite i pridonosi prevenciji upalnih procesa. Vama i Vašoj djevojčici želim dobro zdravlje uz pomoć zone

 

17.1.2004.. Poremećaj menstrualnog ciklusa

Pitanje: Imam 17 godina. Već pet mjeseci mi izostaje menstruacija, HDL kolesterol mi je snižen. Posljednja tri mjeseca hranim se po zoni, uzimam 11 blokova. Zbog čega mi se još nije normalizirao menstrualni ciklus? Dobila sam hormone za izazivanje menstruacije Kako se trebam hraniti dok uzimam terapiju. K.

Odgovor: Najčešći uzrok poremecaja menstrualnog ciklusa jest sindrom policističnih ovarija (PCOS), koji je posljedica povišenog inzulina. PCOS je poremećaj, koji je vrlo čest kod žena fertilne dobi, a može se pojaviti već u pubertetu. Drugi značajan uzrok, osim hiperinzulinemije, jest disbalans eikosanoida. Zbog toga osim prehrane po pravilima zone (ugljikohidrati, proteini i masnoće u omjeru 40:30:30) trebate uzimati i 2500 mg omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Ponovite pretrage za šest mjeseci. Za vrijeme terapije nastavite se hraniti kao do sada.

 

8.1.2004.. Vegetarijanska dijeta i hiperinzulinemija

Pitanje: Poštovana gdo Gredelj, pročitala sam obje Vaše knjige, kao i knjigu dr. Searsa. Prije 5 godina prešla sam na vegetarijansku prehranu i tada su poćeli moji problemi. Dobila sam PCOs, imam povišen kolesterol (8,2), trigliceride i glukozu u krvi, te slobodni testosteron i prolaktin. Može li se prehranom u zoni popraviti moje stanje? Ne želim tabletama sanirati posljedice, želim trajno rješenje. Imam 36 godina. Unaprijed hvala, N.

Odgovor: Osnovno načelo prehrane u zoni jest uravnotežen unos proteina i ugljikohidrata. Uobičajeni vegeratijanski izvori proteina sadrže proporcionalno velike količine ugljikohidrata. Višak ugljikohidrata u obroku izaziva hiperinzulinemiju. PCOs, dislipidemija i hormonalni poremećaj posljedica su hiperinzulinemije, koja dovodi do inzulinske rezistencije. Povišen šećer u krvi posljedica je inzulinske rezistencije i iscrpljivanja gušterace. Pogledajte dijagram "Usporedba dijeta" na stranici "Što je zona?", te odgovor na pitanje od 31.1.2003. Objašnjenje cete takoder naci na stranicama 17 i 21 "Hrvatske kuharice u zoni", te na stranicama 32 i 102 "Zaposlenih u zoni". Prehranom u zoni uz umjerenu tjelesnu aktivnost i dodatak omega 3 esencijalnih masnih kiselina regulirat ćete šecer i masnoće u krvi, kao i hormonalni poremećaj.

 

1.12.2003.. Soja i fitoestrogeni

Pitanje: Sa zadovoljstvom sam pročitala Vašu knjigu Zaposleni u zoni. Molim Vas za Vaše mišljenje o proteinskom prahu u većim količinama. Imam sumnje da bi osobe koje sojin prah koriste u većim količinama, naročito mlade muške osobe mogle dobiti previše estrogena i da bi to moglo utjecati na hormonalnu neravnotežu. Marija V.

Odgovor: Soja sadrži izoflavone koji su slični estrogenu, ali su 200 puta slabiji od prirodnih estrogena. Višak fitoestrogena kod muškaraca može povećati rizik od infarkta srca (dok žene u postmenopauzi, naprotiv, štiti od koronarne bolesti i osteoporoze), a kod starijih muškaraca vodi do gubitka kognitivne funkcije. Previše fitoestrogena u trudnoći može izazvati feminizaciju muškog ploda. Izoflavoni se vezuju na receptore za hormone štitnjače, pa u suvišku mogu dovesti do stanja hipotireoze. Najviše fitoestrogena sadrže soja u zrnu i tradicionalni proizvodi od soje: tofu, brašno i mlijeko. Sojini proteini u prahu sadrže upola manje fitoestrogena, a "meso" od soje ih ne sadrži. Preporučuje se uzimati najviše polovicu od ukupnih proteina porijeklom iz soje, a od njih ne više od polovice iz sojinih proizvoda koji sadrže fitoestrogene. Ukratko, pošto je glavno obilježje zone ravnoteža i umjerenost, da za sojine proteine, ali u kombinaciji s ostalim izvorima proteina i u umjerenim količinama.

 

21.11.2003.. Zobena kaša: dopuna

Pitanje: Poštovana gđo Gredelj, Čestitam Vam na Vašoj novoj knjizi! No, nije mi jasna racunica po kojoj je pakiranje od 500 g zobene kaše dovoljno za samo četiri "muška" obroka. Molim razjašnjenje! S poštovanjem, Mladen O.

Odgovor: Zahvaljujem na čestitkama i upozorenju. Upute o kuhanju zobene kaše u knjizi Zaposleni u zoni na str. 77 treba dopuniti: navedenu količinu podijeliti na dva dijela; jednu polovicu podijeliti na četiri "muška" obroka, a drugu polovicu na pet "ženskih" obroka ( ili cijelu količinu na 8 muških i 10 ženskih obroka).

 

1.11.2003.. Dojenje i zona

Pitanje: Rodila sam prije dva mjeseca i imam priličan broj kilograma viška. Dojim i imam namjeru dojiti što duže, a isto tako moram paziti na prehranu (odnosno što prije skinuti višak) pa me zanima mogu li se i dojilje hraniti prema uputama u knjizi?

Odgovor: Prehrana u zoni je niskokalorična dijeta, koja će osigurati dovoljno proteina, vitamina, minerala i esencijalnih masnoća za očuvanje vašeg zdravlja i proizvodnju kvalitetnog mlijeka, a ujedno omogućiti mršavljenje trošenjem zaliha energije iz masnih stanica. Majka koja doji treba više hrane. Umjesto 11 blokova uzimajte 13 do 14 blokova hrane. Glavnim obrocima za tipičnu ženu možete dodati jedan blok, ili jednostavnije tijekom dana popiti dodatne dvije do tri šalice mlijeka. Uzimajte omega 3 kapsule. Također preporučujem da pročitate odgovor na pitanje od 5.5.2003.

 

8.10.2003.. Prehrana bolesnika s karcinomom

Pitanje: Kakvu prehranu preporučujete ljudima koji boluju od karcinoma? Koliko blokova treba muškarac star 60 godina, visok 182 cm i težak 90 kg?

Odgovor: Kod malignih bolesti, hranom treba kontrolirati hormon inzulin, a to postižemo prehranom u zoni, kod koje je omjer kalorija iz ugljikohidrata, proteina i masnoća 40:30:30%. Važno je dodavati omega 3 esencijalne masne kiseline uzimanjem pročišćenog ribljeg ulja. Na taj način pospješujemo proizvodnju “dobrih” eikosanoida”. Treba izbjegavati proteinske izvore lošeg izbora, kao što su masna crvena mesa, iznutrice, suhomesnati proizvodi i žumanjak. Oni su bogati omega 6 masnim kiselinama i arahidonskom kiselinom, koje pospješuju proizvodnju “loših” eikosanoida. Eikosanoidi su hormoni čiji je disbalans čak značajniji od hiperinzulinemije za nastanak karcinoma. Muškarac visok 182 cm, bez obzira na dob i težinu, treba se hraniti po uputama za tipičnog muškarca, odnosno treba uzimati 14 blokova hrane na dan. Recepte od crvenog mesa, kao što su sarme, punjene paprike i gulaš možete raditi od bijelog purećeg mesa.

 

2.10.2003.. Jaje kao izvor masnoća?

Pitanje: Zašto se proteinski izvori bogati masnoćama, kao što je jaje, ne računaju kao izvori masnoća?

Odgovor: Na popisu izvora masnoća navedene su količine namirnica koje sadrže po 1,5 grama masnoće. Kad slažemo obroke, proteinima i ugljikohidratima dodajemo po 1,5 gram masnoće na svaki blok proteina (+ ugljikohidrata), iako je točna količina jednog bloka masnoće 3 grama. Naime, u proteinskim izvorima hrane (mesu, siru, jajima) nalaze se skrivene masnoće, o kojima na taj način vodimo računa, ali ih ne trebamo posebno izračunavati. Preporučuju se proteinski izvori koji sadrže manje masnoće. Masnije proteine treba izbjegavati, a potrebnu količinu masnoće dopuniti mononezasićenim masnoćama, kao što su maslinovo ulje i bademi. Žumanjke ograničavamo na 3 do 4 tjedno, kako bismo smanjili unos nepovoljnih omega 6 esencijalnih masnih kiselina i arahidonske kiseline. Bjelanjak ne sadrži masnoće, pa u svim receptima s jajima možete cijelo jaje zamijeniti sa 2 bjelanjka, ako ste taj tjedan već pojeli 4 žumanjka. Masnoće u obroku ne smije biti manje od 30% ukupnih kalorija, a može ih biti više, čak do 60% za vrhunske sportaše. Budući da masnoća ne djeluje na hormone inzulin i glukagon, sportaši tako dobiju potrebne dodatne kalorije, bez ugrožavanja hormonalne ravnoteže.

 

2.8.2003.. La zona in vacanze in Croazia.

Pitanje: Sono un neo zonista da circa 6 mesi e questo agosto saro in vacanza in Croazia e vorrei non rovinare il lavoro di questi sei mesi.Sarebbe possibile avere alcune indicazioni sull'alimentazione della vostra cucina?

Odgovor: L’albergo con cinque stelle serve un ricco buffet per colazione e cena, cosi potra senza problemi arrangiare i suoi pasti, come lo fa` a casa. Per pranzo puo` scegliere uno dei numerosi ristoranti e prendere pesce, bietola, insalate e vino e invece di mangiare dolci, dopo pranzo puo avere un pezzo di frutta. In vacanza non si devono dimenticare gli spuntini, puo` comprare yogurt, formaggi e frutta e tenerli nel frigo nella sua camera. Se preferisce non mangiare nei ristoranti per pranzo, puo` prendere 5 blocchi per colazione e poi 2 nel pomeriggio (frutta e formaggio). Un’idea per lo spuntino serale e` gelato ed un pezzo di formaggio.

 

2.8.2003.. Zona na godišnjem odmoru.

Pitanje: Šest mjeseci sam u zoni. U kolovozu ću ljetovati u Hrvatskoj, a ne bih htio pokvariti ovo što sam postigao u posljednjih šest mjeseci. Možete li mi savjetovati kako ću se održati u zoni u hotelu, na hrvatskoj kuhinji?

Odgovor: U hotelu s pet zvjezdica poslužuje se bogati bife za doručak i večeru iz kojega možete sami slagati vaše obroke u zoni kao da ste kod kuće. Za ručak možete otići u neki od brojnih restorana na ribu, blitvu, salate i vino, ali nemojte naručivati kolače, nego nakon ručka pojedite neko voće. Za međuobroke nabavite jogurt, sir i voće, koje možete čuvati u hladnjaku u vašoj sobi. Ako ne idete na ručak u restoran, uzmite doručak od 5 blokova, a u podne voće i sir za 2 bloka. Ideja za noćni međuobrok: sladoled i komad sira.

 

15.6.2003.. Koliko trebam blokova?

Pitanje: Niži sam od 175 centimetara, ali sam nešto ‘puniji’, pa sam povećao broj blokova. Ne bavim se nikakvim sportom. Jesam li pravilno postupio?

Odgovor: Ne hranimo masno tkivo, nego svoje idealno tijelo. Ne treba Vam više od 11 blokova. To što ste ‘puniji’ ne utječe na Vašu potrebu za proteinima, jer se ona računa prema mišićnoj masi i stupnju aktivnosti. U istoj ste kategoriji s tipičnom ženom, zato što se ženama ne daje manje od 75 grama proteina dnevno, osim ako nisu jako niskog rasta i potpuno neaktivne.

 

19.5.2003.. Trebam li odvojeno kuhati sebi i suprugu?

Pitanje: Suprug je visok 180 cm, a ja sam visoka 165 cm. Budući da suprug treba obroke od četiri, a ja od tri bloka ne znam trebam li kuhati odvojeno, odnosno kako podijeliti hranu?

Odgovor: Kuhajte zajedno po receptima za 3 bloka, a suprugu umjesto četvrtog bloka dodajte čašu vina s kriškom sira ili šalicu mlijeka ili jednu porciju zoniranog deserta.

 

13.5.2003.. Kako dobiti na težini?

Pitanje: Visoka sam 173 cm i teška svega 53 kg. Postotak masne mase mi je 21. Željela bih dobiti na težini. Tri puta na tjedan vježbam u teretani. Hoću li se brže udebljati ako povećam broj blokova hrane?

Odgovor: Za žene je idealan postotak masne mase između 19 i 22. Aktivne sportašice ne bi smjele imati manje od 13% masne mase (ispod te vrijednosti smanjuju se fizičke sposobnosti). Vježbanjem u teretani (anaerobnim vježbanjem) povećat ćete mišićnu masu i tako na zdrav način povećati težinu. Preporučujem vam 12 blokova hrane na dan (vaše su potrebe 11 blokova, a dodatni blok je za povećanje mišićne mase). Ako vam masna masa padne ispod 17%, podvostručite broj blokova mononezasićenih masnoća (maslinovo ulje, masline, bademe). Većim unosom hrane, čak i ako poštujete omjere 40:30:30 previše biste stimulirali lučenje inzulina. Previsok inzulin poništio bi povoljno hormonalno djelovanje anaerobnog vježbanja.

 

5.5.2003.. Trudnoća i zona

Pitanje: Imam veliki višak kilograma i trudna sam nekoliko tjedana. Moj liječnik nije nikada čuo za Zonu, ali dao mi je redukcijsku dijetu (prema piramidi zdrave hrane) koje bih se trebala pridržavati, jer ne bih uopće smjela dobiti na težini. Smatrate li da bi prehrana po Zoni bila dobro rješenje, s obzirom na trudnoću? Prema Searsovoj knjizi izračunala sam da mi treba 9 blokova. Bi li se ta količina trebala mijenjati zbog trudnoće ili ne?

Odgovor: Dijeta u zoni je u biti redukciona dijeta, jer sadrži oko 44% manje kalorija od prehrane prema “piramidi zdrave hrane”. Omjer kalorija iz makronutrijenata 40:30:30% svojim hormonalnim djelovanjem osigurava stabilan šećer u krvi. Zbog toga nema osjećaja gladi, iako se unosi manje kalorija. Sa druge strane, dobivate dovoljno proteina, vitamina, minerala i esencijalnih masnoća potrebnih Vama i Vašem djetetu. Obavezno dodavajte omega 3 kapsule, neophodne za razvoj dječjeg mozga. Dr. Sears je revidirao minimalnu količinu hrane za odrasle žene na 11 blokova na dan. Potrebe u trudnoći su, međutim, zbog rasta djeteta veće, pa trebate uzimati 13 blokova. Ne bojte se da je to previše hrane, ta količina sadrži oko 1300 kalorija (kcal).

 

26.4.2003.. Može li se u zoni jesti pohano?

Pitanje: Može li se u zoni jesti pohano meso i pohane gljive. Zašto se ne preporučuje suncokretovo ulje?

Odgovor: Pohano meso i gljive sadrža previše nepovoljnog ugljikohidrata (mrvice od paniranja) koji je još i obilno natopljen masnoćom. Biljna ulja su višestruko nezasićene masnoće, koje se na visokim temperaturama pri pohanju kemijski mijenjaju u transmasne kiseline. Danas se zna da su transmasne kiseline opasnije od zasićenih masnoća. Biljna ulja sama po sebi nisu loša (ako ih ne pregrijemo), ali sadrže omega 6 masne kiseline, kojih i tako imamo previše u današnjim namirnicama. Zbog toga preporučujem maslinovo ulje umjesto biljnog.

 

11.4.2003.. Trebam li uzimati omega 3 kapsule?

Pitanje: Počeo sam se hraniti po pravilima zone, ali ne uzimam omegu 3. Na siteu dr. Searsa pročitao sam da su one važne. Možete li mi objasniti zašto su tako važne? Trebam li ih uzimati i koje mi preporučujete?

Odgovor: Zona nije samo obrok složen po principima zone. Sastavni elementi zone su:

- omjer makronutrijenata 40:30:30 u svakom obroku i međuobroku
- umjerena tjelesna aktivnost
- pravilan izbor masnoća
- suplementacija omega 3.

U današnoj hrani dobivamo previše omega 6 esencijalnih masnih kiselina, a premalo omega 3. Zbog toga se u tijelu stvara više “loših” eikosanoida (superhormona koji djeluju na svaku stanicu u našem tijelu), zbog čega danas ima sve više kroničnih bolesti. Zato omege 3 trebamo dodavati u obliku kapsula pročišćenog ribljeg ulja. Izaberite kapsule koje sadrže veći postotak EPA i DHA (to su omega 3 esencijalne masne kiseline). Kapsule koje sadrže 30% EPA + DHA manjeg su stupnja pročišćenosti, možete ih uzeti najviše do 1500 mg EPA+DHA. Idealnu dozu od 2500 mg EPA+DHA (bolesnima preporučujem 5000 mg) možete postići jedino kapsulama najvišeg stupnja pročišćenosti, a to su one koje sadrže najmanje 60% omega 3.

 

7.4.2003.. Kako provoditi zonu, ako ostali ukućani ne sudjeluju?

Pitanje: Željela bih se hraniti po pravilima zone, ali ne mogu, jer ostali članovi obitelji nisu zainteresirani. Teško mi je kuhati za svakoga nešto drugo. Što da radim?

Odgovor: Rješenje je vrlo jednostavno. Pogledate li recepte u Hrvatskoj kuharici u zoni, vidjet ćete da su to gotovo jednake sarme, gulaši, pečenja, salate, punjene paprike, juhe, variva koje ste i do sada kuhali. Možete kuhati po tim receptima za cijelu obitelj. Vašim ukućanima za prilog dajte njihove krumpire, tjesteninu i kruh, ako ih baš tako jako žele, a vi umjesto krumpira i tjestenine uzmite povrće, a umjesto kruha voće.

 

9.3.2003.. Što kad postignem željenu težinu?

Pitanje: Kada dostignem željenu težinu, koji je najbolji način povećanja broja blokova? Trebam li povećati samo blokove masnoće ili proporcionalno sve blokove?

Odgovor: Prehranom i programom tjelesne aktivnosti u zoni smanjit ćete masnu masu i povećati nemasnu (mišićnu) masu. Tijelo će vam postati vitkije, ali relativno teže. Zato, kad postignete idealan postotak masne mase ne trebate mijenjati broj blokova, jer ste od prvog dana hranili svoje idealno tijelo. Nastavite se hraniti kao do tada. Tek ako se nastavi gubitak masne mase, a masna masa padne znatno niže od 12% za muškarce, odnosno 19% za žene, trebali bi dodavati masnoće s popisa "najbolji izbor" iz Hrvatske kuharice u zoni.

 

20.2.2003.. Zona za djecu

Pitanje: Kako se određuje dnevna količina blokova za djecu? Daje li se predebeloj djeci jednaka količina blokova kao i normalno teškoj djeci?

Odgovor: Zbog intenzivnog rasta djeca trebaju relativno više hrane u odnosu na mišićnu masu nego odrasli. Zato im se ne ograničava količina hrane. Dajte im jesti isto što pripremate za sebe, ali pustite da pojedu koliko mogu. Neka svi obroci budu dobro uravnoteženi i neka jedu najmanje pet puta na dan. I deblje i mršavije dijete (isto vrijedi i za odrasle) trebaju jednaku količinu hrane, zbog toga što mi ne hranimo svoju masnu masu. Debljem se djetetu ne smije uskraćivati hrana, jer mora dobiti dovoljno proteina i esencijalnih masnoća za izgradnju tijela, kao i dovoljno ugljikohidrata – energije. Dijete nakon obroka u zoni neće biti već nakon dva sata u hipoglikemiji, drugim riječima neće biti ponovno gladno, neće žudjeti za ugljikhidratima i automatski će manje jesti, pogotovo manje bezvrijedne hrane, nabijene kalorijama. Drugi je problem kako dijete nagovoriti na zonu? Zabranama možete samo izazvati otpor. Ne možete kupovati kekse, razne žitarice, slastice i govoriti: “Nemoj to jesti” Djeca su po naravi lijena, kad se radi o hrani. Jest će ono što nađu. Pobrinite se da u hladnjaku uvijek bude sira narezanog na prutiće i svježeg sira. Pripremite zdjelice očišćenog i narezanog voća. Odraslijem djetetu možete objasniti kako zona djeluje, reći da će na taj način imati bolju koncentraciju za učenje i bolji uspjeh u školi, više vremena i energije za igru i sport, te da će ljepše izgledati.

 

8.2.2003.. Hoću li brže smršaviti ako smanjim količinu hrane?

Pitanje: Imam 20 godina. U godinu dana dobila sam 10 kg na težini. Hoću li brže smršaviti ako smanjim količinu hrane?

Odgovor: Odrasla djevojka u tri obroka i dva međuobroka dobije svega 1100 kalorija. Ako uzimate balansirane obroke u zoni, postižete hormonalno stanje koje “otključava” masne stanice i omogućava korištenje energije pohranjene u njima. Ne možete ubrzati mršavljenje, jer nije moguće preraditi i izgubiti više od 2 do 3 kg masne mase mjesečno. S manje hrane unijeli biste i manje neophodnih sastojaka: proteina, vitamina i minerala, a to bi bila malnutricija (pothranjenost).

 

31.1.2003.. Proteini za lakto-ovo-vegetarijance

Pitanje: Prema teoriji ekobiotike, uz soju među proteinske namirnice ubrajaju se i grah, leća, bob, slanutak budući da sadrže više od 8% proteina. Je li to točno i slažete li se s time? To me zanima budući da sam vegetarijanka (jedem mliječne proizvode i jaja, ali samo meso ne), a željela bih u prehrani primijeniti pravila zone. Da li je to moguće?

Odgovor: Nije upitno sadržavaju li navedene namirnice proteine, nego koliko je u njima proporcionalno više ugljikohidrata. Osim toga, dio proteina u biljnim namirnicama nije bioraspoloživ jer je zarobljen u vlaknima. Zbog toga ih zona (osim soje) ubraja u izvore ugljikohidrata. Bit zone jest da u svakom obroku bude omjer 3 grama proteina naprama 4 grama ugljikohidrata. Vi kao lakto-ovo-vegetarijanka dobivate najkvalitetnije proteine sa svim esencijalnim aminokiselinama iz mlijeka i mliječnih proizvoda, bjelanjka jajeta i soje. Uzimajte ih u pravilnom omjeru s ugljikohidratima, dodajte mononezasićene masnoće (maslinovo ulje), ne zaboravite kapsule omega 3, hodajte i bit ćete u zoni.

 

18.1.2003.. Dijabetes 1 i zona?

Pitanje: Upoznat sam s principima zone, ali nigdje nisam našao upute o prehrani osoba ovisnih o inzulinskim pripravcima. Zanima me način prehrane osoba s dijabetesom 1.

Odgovor: Zona je svakako preporučljiva za prehranu osoba s dijabetesom 1, odnosno dijabetesom ovisnim o inzulinu. Upute o prehrani u cijelosti su iste za Vas, kao i za osobe s dijabetesom neovisnim o inzulinu (dijabetes 2), ali i za sve koji imaju druge manifestacije inzulinske rezistencije (visok tlak, debljina…). Kad se počnete hraniti po principima zone trebate biti pod stalnim nadzorom vašeg liječnika, pažljivo pratiti šećer u krvi i podešavati (smanjivati) dozu inzulina. Unošenjem hrane s čak 60% manje šećera (svi su ugljikohidrati sastavljeni od šećera!) Vaše potrebe za inzulinom se također smanjuju. Vi ćete uvijek trebati nešto inzulina, ali se potrebna doza može doslovno prepoloviti. Boljom kontrolom šećera u krvi i smanjenjem doze inzulina smanjujete rizik od komplikacija dijabetesa.

 

12.1.2003.. Trebam li piti 2 litre vode? Razrjeđuje li voda želučane sokove?

Pitanje: Imam 74 godine, dobrog sam zdravlja, ali patim od zatvora (opstipacije). Nikada nisam žedan. Moram li piti dvije litre vode dnevno? Nije li to previše? Zašto toliko i kada, ako ne osjećam žeđ? Treba li to biti baš čista voda ili se može konzumirati i druge tekućine, npr.: nezaslađene biljne čajeve, voćne sokove, pivo i juhe? Poznato mi je da je tijekom jela nezdravo piti tekućinu zbog razblaživanja želučanih sokova.

Odgovor: Najbolje piće je voda. Ona je prijatelj našeg zdravlja. Dokazano je da je kod ljudi koji piju više od četiri čaše vode na dan smanjen rizik od raka debelog crijeva čak za 32%. Metabolizam u zoni, u kojem se energija dobiva ne samo iz šećera, nego i iz uskladištenih masnoća, treba pedeset posto više vode nego metabolizam sagorijevanja samog šećera. Visok inzulin zadržava sol i vodu u tijelu. U zoni hranom kontroliramo inzulin, koji zbog toga nije previsok, pa se voda ne zadržava u tijelu. Zato trebamo piti 8 čaša, odnosno 2 litre vode na dan: po jednu čašu pola sata prije doručka, ručka i večere, te po jednu čašu uz sva tri obroka i dva međuobroka, a za ljetnih vručina, teškog fizičkog rada i sportskog treninga i do dva puta više. Osim vode možete piti kavu bez kofeina i biljne čajeve, koje možete zasladiti stevijom. Također možete uz obrok konzumirati i čistu juhu. Juhe od povrća, sokovi, pivo, vino i žestoka pića računaju se kao ugljikohidrati. Inače, puno je zdravije pojesti komad voća, nego popiti voćni sok. Ne smijemo se osloniti na osjećaj žeđi, jer on starenjem slabi. Zabluda je da se ne smije piti uz obrok, kako voda ne bi razrijedila probavne sokove. Jedino što ih stvarno može razrijediti je preobilan obrok, koji može nadmašiti kapacitet enzima u želucu. U zoni uzimamo umjerene obroke koji ne premašuju kapacitet proizvodnje enzima. Probajte i uvjerite se, probava će Vam postati urednija.

 

6.1.2003.. Trebam li računati sve sastojke namirnica?

Pitanje: Trebam li računati u blokove proteina proteine iz badema, kruha, graha, gljiva? Možete li mi preporučiti neku knjigu u kojoj se nalaze tabele kemijskog sastava naših namirnica?

Odgovor: U popisu literature na kraju knjige naći ćete više naslova s tabelama kemijskog sastava hrane. Ne postoje isključivo naše domaće tabele. Osim soje, koja je miješani izvor i sadrži podjednako proteina i ugljikohidrata, namirnice biljnog porijekla sadrže vrlo malo proteina, odnosno oni su zarobljeni u vlaknima i uglavnom nisu bioraspoloživi. S druge strane, izvori proteina, kao što su meso i sir, sadrže i malo ugljikohidrata. Metodom blokova po Searsu, po kojoj je rađena i moja knjiga, ali s našim namirnicama, slaganje obroka je jednostavno. Zanemaruje sve ono čega ima u vrlo malim količinama. Nema nikakve potrebe da proučavate komplicirane tablice i sami izračunavate količine hrane. Služite se priloženim popisom namirnica.

 

26.12.2002.. Koliko blokova trebam?

Pitanje: Nikako mi nije jasno: na stranici 31 piše da tipična žena treba 11 blokova na dan, raspoređenih po 3 bloka u 3 glavna obroka i po 1 blok u 2 međuobroka. Međutim, zbunjuje me što kod “doručka” piše: 3 bloka proteina (1 cijelo jaje, 2 bjelanjka i 3 kriške nemasne šunke), 3 bloka ugljikohidrata i 3 bloka masnoće (= 9 blokova), a kažete da dnevno trebam 11 blokova. Kako da si ja sada izračunam tipični doručak? Meni nikako nije jasna raspodjela koliko smijem pojesti za doručak, ručak i večeru?

Odgovor: Odrasla žena s laganom tjelesnom aktivnošću treba 11 blokova proteina na dan. Kako su obroci u zoni uvijek miješani, na svaki blok proteina treba dodati po 1 blok ugljikohidrata i masnoće. Tako u obroku od 3 bloka, npr. doručak, treba uzeti 3 bloka proteina + 3 bloka ugljikohidrata + 3 bloka masnoće. Slijedite upute iz knjige, jer su doslovne i maksimalno pojednostavljene.

 

8.12.2002.. Radim u smjenama, kada večerati?

Pitanje: Može li se ukupan broj dnevnih blokova podijeliti u više manjih obroka jer zbog prirode posla (rad u smjenama) ne mogu večerati oko 19:00 sati, te može li zadnji obrok (oko 21:30) biti od 3 bloka? Zahvaljujem unaprijed! S. C.

Odgovor: Ukupan broj blokova (za odraslu zenu 11 blokova na dan) može se podijeliti u vise manjih obroka. Dapace, idealno bi bilo uzimati cesce, manje obroke (po 1 ili 2 bloka). Rasporedite obroke prema vasem rasporedu rada. Ako idete spavati jedan i pol do dva sata nakon vecere, ne trebate mali obrok prije spavanja.

 

7.12.2002.. Gubim li prebrzo na težini?

Pitanje: Već desetljećima imam problema s prekomjernom težinom. Do sada sam pokušavao s raznim dijetama, no tek mi je knjiga "Život u zoni" dala program. Planirao sam s ostalim odraslim članovima obitelji prijeći na zonu. Vaša mi je knjiga dala većinu odgovora na pitanja koja su me mučila. Znatno nam je olakšala shvaćanje problematike, planiranje, izbor i nabavu namirnica te odabir jelovnika, pripremu i doziranje hrane. Prihvatili smo program života u zoni u cjelosti, čini nam se održivim kao filozofija, način života, dugoročno. Pridržavamo se - dosta rigorozno - temeljnih pravila života u zoni, osim bavljenja fizičkim aktivnostima za koje nemamo dovoljno vremena osim vikendom. Imam 50 godina, visok sam 1,72 m, prije dva tjedna težio sam 109,80 kg. Obujam zglavka mi je 20 cm, obujam struka 120 cm. Shvatio sam da moram konzumirati količine "za tipičnu ženu". U dva tjedna koliko sam "u zoni" izgubio sam preko 5 kg i bojim se da gubitak na težini teče previše naglo. Trebam li nešto promijeniti (uzimati u glavnim obrocima blok više)? O.P.

Odgovor: Brži gubitak težine u prva dva tjedna posljedica je gubitka vode koja se u tijelu zadržavala zbog hiperinzulinemije. Ne trebate uzimati više blokova hrane, ali svakako nađite pola sata dnevno vremena za hodanje, makar i podijeljeno u tri navrata po deset minuta. S obzirom da previše radite, posebno bih preporučila hodanje poslije večere – odlično sredstvo protiv stresa. Svakako u zonu uključite i djecu.

 

6.11.2002.. Izračunala sam moje potrebe na 8 blokova. Do kad ću mršaviti?

Pitanje: Imam 22 godine, hranim se po zoni već 6 mjeseci. Izračunala sam svoje potrebe na 8 blokova (800 kalorija). Do kada ću gubiti težinu, jer je to znatno ispod potreba mog bazalnog metabolizma?

Odgovor: Bez obzira sto ste izracunali po prvom izdanju Searsove knjige Život u zoni, treba vam 11 blokova dnevno. Od pisanja ove knjige Sears je napravio reviziju programa zone na osnovu znanstvenih radova, prema kojima žene (ali i muškarci niži od 175 cm) trebaju 75 grama proteina dnevno, jer ih to štiti od infarkta srca i osteoporoze u postmenopauzi. Iako ste vrlo mladi, pravo je vrijeme da osigurate “zalihu” mišićne i koštane mase. Metabolizam u zoni, koji se bazira na potrošnji energije iz zaliha masti, ekonomičniji je od metabolizma koji se bazira na ugljikohidratima (dijeta prema piramidi zdrave hrane). Vitak covjek ima u masnim stanicama zalihu od 100 000 kcal, zona upravo omogucuje njihovo iskoristavanje. Kad postignete idealan postotak masne mase (za mlade žene je to 19 do 22 %), u vašim obrocima udvostručite masnoću.

 

28.10.2002.. Kako rasporediti obroke, ako radim od 7 do 15 sati?

Pitanje: Molim Vas da mi odgovorite kako se najbolje prilagoditi sistemu prehrane u zoni. Radim od 7 do 15 sati, a rucam tek oko 16 sati. Je li dovoljno doruckovati u 6:30, uzeti meduobrok u 10:30 i rucati u 16? D.K.

Odgovor: Preporucujem Vam dobar dorucak prije polaska na posao. Pet sati nakon dorucka, oko 11.30 uzmite jednostavni rucak, koji ste ponijeli od kuce, npr. krišku integralnog kruha, komad hladnog pecenja, nekoliko maslina, rajcicu i jabuku. Pet sati nakon rucka, po povratku s posla uzmite meduobrok od voca i sira. Oko 19 sati uzmite glavni dnevni kuhani obrok. Ne zaboravite mali obrok prije spavanja, npr. komad sira i cašu vina ili jedan jogurt. U knjizi Hrvatska kuharica u zoni, u poglavlju Sedam dana u zoni, naci cete niz prakticnih recepata prikladnih za zaposlene. Hodajte pola sata na dan, uzimajte kapsule procišcenog ribljeg ulja i bit cete u zoni.

 

 

Na vrh

 

Web Design & Development :: InMotion Studio
Zona za zdravlje